ALEGE lichidul gratuit by SMOKEMANIA la finalizarea comenzilor de peste 200 RON ! Vizitează showroom-ul SMOKEMANIA din Barbu Văcărescu 13, București ! Îți stăm la dispoziție pentru orice fel de întrebări sau suport tehnic !

Fumezi ocazional? Află cum te afectează și ce alternative poți încerca

Fumezi ocazional? Află cum te afectează și ce alternative poți încerca

Știi deja cât de mult rău îți poate face fumatul. De aceea încerci, pe cât posibil, să reduci frecvența și faci totul pentru a fuma doar cu anumite ocazii sau în anumite contexte. Ei bine, fumatul ocazional, deși pare inofensiv în comparație cu fumatul regulat, poate avea consecințe similare asupra sănătății tale. 

De altfel, de la afectarea plămânilor și a sistemului cardiovascular până la dependența de nicotină și riscul crescut de cancer, ai multe motive să înlocuiești obiceiul nociv cu unul mai sigur pentru sănătatea ta. Da, există și alternative care te pot ajuta să reduci sau să renunți complet la fumat, așa cum este țigara electronică. Dar o să discutăm despre ele puțin mai târziu.

Efectele fumatului ocazional asupra sănătății

Fumatul ocazional are efecte negative asupra sănătății tale. Frecvența cu care fumezi influențează, desigur, impactul asupra sănătății atât pe termen scurt, cât și pentru o durată îndelungată de timp. Deși poate fi mai puțin dăunător decât fumatul regulat sau în exces, fumatul ocazional poate să îți provoace afecțiuni diverse, precum :

  • probleme de respirație: chiar și fumatul ocazional poate deteriora plămânii și crește riscul de afecțiuni respiratorii așa cum este, de exemplu, bronșita cronică.

  • cancerul pulmonar: fumatul, indiferent de frecvență, este un factor de risc ridicat pentru dezvoltarea cancerului pulmonar. Fumatul ocazional poate reduce acest risc în comparație cu fumatul regulat, dar nu îl elimină complet.

  • boli cardiovasculare: crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea, ateroscleroza și, în anumite cazuri, accidentul vascular cerebral.

  • dependența de nicotină: fumatul ocazional va crea și va menține dependența de nicotină, ceea ce poate crește, în timp, frecvența cu care îți aprinzi țigările.

  • starea generală de bine: fumatul de ocazie poate influența starea de bine și psihicul, putând agrava anxietatea sau depresia în anumite cazuri.

Fumatul ocazional și anxietatea

Cum spuneam, fumatul ocazional poate să îți accentueze stările de anxietate sau poate să le facă mai frecvente. De altfel, anxietatea este deseori strâns legată cu nevoia ta de a apela la țigări în anumite contexte sociale. Putem simți nevoia să fumăm atunci când nu ne simțim confortabil în anumite împrejurări sau atunci când avem nevoie de o justificare pentru a ne delimita de anumite persoane. Desigur, fumăm atunci când simțim că suntem stresați.

Pe scurt, pentru cei mai mulți dintre noi, fumatul ocazional poate fi o modalitate de a face față anxietății temporare sau de a reduce stresul în anumite situații sociale sau emoționale. Nicotina din țigări poate avea efecte anxiolitice temporare, oferind o senzație de calm și relaxare imediată.

 

Fumatul, chiar și ocazional, poate amplifica stările de anxietate și poate fi asociat cu acutizarea factorilor stresori

 

Însă, în realitate, fumatul poate agrava, de fapt, anxietatea în timp, deoarece nicotina perturbă echilibrul chimic al creierului și crește sensibilitatea la stres. Mai mult, dependența de nicotină poate conduce la anxietate și neliniște atunci când ne impunem să nu mai fumăm pentru o perioadă prelungită de timp. Este, dacă vrei, un cerc vicios în care ajungem să fim prinși și din care ne este din ce în ce mai greu să ieșim.

Fumatul ocazional în sarcină. Este permis ?

Chiar dacă am crede că fumatul ocazional nu are efecte adverse asupra sarcinii este bine să știi că adevărul este altul. Nu, nu este recomandat să fumezi, nici măcar rareori, atunci când ești însărcinată.

Mai mult, dacă ești fumătoare sau dacă locuiești cu un fumător este bine să vă lăsați de tutun cu ceva timp înainte să rămâi însărcinată. Asta pentru a limita efectele adverse pe care sevrajul nicotinic le poate avea asupra sarcinii. Altfel spus, dacă încercați să faceți un copil, renunțați din timp la fumat.

Poate fumatul de ocazie să influențeze performanța sportivă ?

Chiar și ocazional, fumatul îți va afecta performanța sportivă. Cum anume? Păi, vei constata că obosești mai des având în vedere că tutunul limitează capacitatea plămânilor de a furniza oxigen în sânge. În plus, îți va crește tensiunea arterială și te poți trezi că medicul îți limitează activitățile sportive pe care le îndrăgești. Nu în ultimul rând, fumatul va prelungi timpul de recuperare în caz de întinderi sau leziuni musculare și te va face predispus accidentărilor. 

Desigur, fumatul ocazional va duce, de cele mai multe ori, la fumat frecvent și la accentuarea dependenței de nicotină. Așadar, dacă vrei să faci sport, gândește-te bine înainte să-ți aprinzi următoarea țigară.

Cât de repede se instalează dependența dacă fumezi rar

Am tot amintit despre dependența de nicotină în cazul fumatului ocazional. Cu toate acestea, ritmul și intensitatea dependenței pot varia de la o persoană la alta. Există mai mulți factori care pot influența dezvoltarea și acutizarea dependenței de nicotină:

  • sensibilitatea individuală: unele persoane pot deveni dependente de nicotină mai repede decât altele din cauza diferențelor individuale în sensibilitatea la substanțe chimice și la efectele lor.

  • frecvența și cantitatea fumatului: deși fumezi rar, expunerea repetată la nicotină poate contribui la dezvoltarea dependenței. Cu cât fumezi mai des sau cu cât fumezi mai multe țigări într-o singură sesiune, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta dependență.

  • factorii psihologici: motivațiile și circumstanțele individuale pot influența, de asemenea, riscul de dependență. De exemplu, stresul sau anxietatea poate determina pe cineva să caute alinare în fumat, ceea ce poate crește riscul de dependență.

Cu ce poți înlocui fumatul tradițional fără a pierde din plăcerea fumatului

Cum spuneam la începutul articolului, fumatul tradițional poate fi înlocuit dacă vrei să trăiești mai sănătos și să reduci efectele nocive ale tutunului. Nu, nu îți voi spune să renunți definitiv la fumat, deși aceasta este recomandarea pe care o vei auzi, spre exemplu, din partea unui medic.

 

Țigara electronică este o bună alternativă pentru fumatul tradițional, eliminând compușii chimici nocivi înlăturați prin arderea tutunului

 

Ceea ce poți face este să elimini tutunul ars. Poți opta pentru tutun încălzit, așa cum este cazul dispozitivelor electronice tip glo sau pentru a inhala vapori, așa cum se întâmplă în cazul vapatului.

Încearcă o țigară electronică de unică folosință. Este introducerea pe care o poți face în lumea vapatului. Avantajul este că renunți la inhalarea fumului toxic rezultat în urma arderii tutunului - acel compus chimic care îți afectează sănătatea și creierul. Vapatul presupune inhalarea de abur rezultat din încălzirea lichidului care conține compuși vegetali. 

O țigară electronică de unică folosință este similară cu o țigară clasică, doar că poți vapa din ea pentru o perioadă îndelungată de timp. Device-ul tip disposable este prevăzut cu acumulator și cu o capacitate de fumuri sau pufuri care poate varia de la caz la caz. 

Ulterior, dacă îți place să vapezi poți alege un kit sau mod alături de un lichid, arome sau chiar shot de nicotină în vederea personalizării experienței tale.

Îți recomandăm țigările electronice de unică folosință de la Vozol sau Elf Bar 600 ori varianta îmbunătățită Elf Bar 600V2. Mai multe produse, branduri și alternative găsești, desigur, în oferta Smokemania.

Țigară electronică cu lichid fără nicotină

Drumul către un stil de viață mai sănătos poate fi completat pe măsură ce reușești să reduci cantitatea de nicotină pe care o inhalezi. În acest fel poți scăpa complet de dependență, dacă îți dorești acest lucru. Și asta nu înseamnă că nu mai poți vapa. 

Ai la îndemână lichide fără nicotină în aromele tale preferate. Practic, te bucuri în continuare de țigara ta electronică fără a mai folosi lichide cu nicotină, ci doar cu aromele pe care le preferi sau pe care vrei să le încerci. 

Nu uita, contactează-ne dacă ai nevoie de ajutor sau sfaturi în alegerea țigării electronice, accesoriilor sau consumabilelor.