ALEGE lichidul gratuit by SMOKEMANIA la finalizarea comenzilor de peste 200 RON ! Vizitează showroom-ul SMOKEMANIA din Barbu Văcărescu 13, București ! Îți stăm la dispoziție pentru orice fel de întrebări sau suport tehnic !

Fumatul și sănătatea orală. Ce trebuie să știi despre afecțiunile dentare dacă ești fumător

Fumatul și sănătatea orală. Ce trebuie să știi despre afecțiunile dentare dacă ești fumător

Chiar dacă auzim des despre efectele mai puțin plăcute ale fumatului, există în continuare multe persoane care obișnuiesc să fumeze fie ocazional, fie în mod obișnuit. Sănătatea orală este și ea influențată de acest obicei, fumatul frecvent sau zilnic putând duce, în timp, la creșterea riscului apariției problemelor sau afecțiunilor dentare și orale comune.  

Știai că vapatul sau folosirea unei țigări electronice poate reduce aceste riscuri? Da, înlocuirea fumatului tradițional cu vapatul aduce după sine o serie de beneficii pentru starea ta generală de bine. De altfel, faptul că reușești să elimini gudronul și majoritatea chimicalelor prezente în componența unei țigări clasice va susține și o mai bună sănătate a dinților și a cavității orale. Dar, până să vorbim despre motivele pentru care să înlocuiești fumatul cu practici avantajoase pentru sănătatea ta, hai să vedem cum anume acționează fumul de țigară asupra mucoasei bucale și dinților tăi.

Cum influențează fumatul sănătatea dentară

Fumatul, chiar și cel ocazional sau pasiv, poate avea efecte pe termen lung asupra zâmbetului tău. Iată care sunt principalele probleme cu care un fumător poate ajunge în cabinetul medicului stomatolog:

  • halena provocată de tutunul ars: fumul de țigară poate provoca halenă persistentă și neplăcută, adică un miros neplăcut, puternic și persistent al gurii.

  • boala gingivală: fumatul poate crește riscul de dezvoltare a bolilor gingivale, cum ar fi gingivita și parodontita. Substanțele chimice din tutun pot afecta fluxul sangvin către țesuturile gingivale, reducând capacitatea organismului de a combate infecțiile orale.

  • carii dentare: fumatul poate afecta smalțul dinților și crește acumularea de placă bacteriană. În timp va crește riscul de apariție a cariilor dentare.

  • cancer oral: printre cele mai cunoscute efecte nocive ale fumatului se numără  cancerul oral, cel care poate afecta buzele, cavitatea orală, limba, gâtul și alte zone din proximitate. Substanțele chimice prezente în tutunul ars pot provoca mutații genetice în celulele orale, crescând riscul de dezvoltare a cancerului.

  • resorbția osoasă: fumatul poate contribui la resorbția osoasă în jurul dinților, ceea ce va duce la slăbirea structurii de suport a dinților și, în timp, la pierderea lor.

Igiena orală corectă atunci când fumezi

Cum spuneam, atunci când obișnuiești să fumezi, inevitabil, gura va căpăta un miros specific. Tutunul ars va cauza halenă și respirație urât mirositoare care îți poate afecta relațiile sociale. Desigur, având în vedere aceste efecte neplăcute, este mai mult decât indicat să respecți o igienă orală riguroasă.

 

Când ești fumător, igiena dentară este foarte importantă, pentru că te ajută să combați respirația urât mirositoare

 

Pe scurt, un fumător ar trebui să perieze dinții de două ori pe zi, având grijă să acopere toată suprafața dentară, inclusiv suprafața din spatele dinților. În plus, periajul trebuie însoțit și de curățarea cu ajutorul aței dentare și a dușului bucal în profunzime a plăcii bacteriene. 

Recomandat este să clătești gura imediat după ce fumezi. O poți face folosind apă de gură fără conținut de alcool sau, dacă fumezi des, cu apă călduță.

Cum fumatul afectează smalțul dentar, este recomandat să eviți consumul de alcool sau băuturi acide și dulci. Asocierea fumatului cu o alimentație bogată în zahăr va crește riscul de apariție a cariilor și infecțiilor dentare.

Nu uita să mergi periodic la dentist dacă ești fumător. În cabinet poți beneficia de periaj profesional, de detartraj și de albire dentară, tratamente recomandate chiar și pentru fumătorii pasivi.

Poate fumatul să crească riscurile de carii dentare ?

Așa cum am văzut, fumatul afectează sănătatea orală și provoacă, în timp, carii dentare. Tutunul ars slăbește smalțul dentar și reduce fluxul salivar, cel care reglează pH-ul și luptă în mod natural cu microbii de la nivelul cavității orale. 

În plus, fumatul tradițional favorizează acumularea de plăci bacteriene pe suprafața dinților și întârzie vindecarea țesuturilor orale, inclusiv a micilor leziuni, determinând evoluția rapidă a cariilor dentare.

Recomandările stomatologilor pentru fumători. Tot ce trebuie să știi

După cum poți intui, sfatul cel mai des întâlnit este să renunți la fumat sau să găsești o alternativă mai bună pentru sănătatea ta. Alături de fumat, dacă vrei o bună sănătate orală și generală este bine să renunți și la alte vicii nocive, așa cum este consumul de alcool. 

Ei bine, dacă nu poți sau nu vrei să renunți la fumat, ce poți face este să mergi de cel puțin două ori pe an la un control stomatologic. Mai mult, programează-te pentru periaj profesionist și detartraj o dată la 6 luni sau mai des dacă simți nevoia. Tot la nevoie, solicită și un tratament de albire dentară. 

Desigur, nu uita de igiena orală riguroasă pe care trebuie să o urmezi, alături de o rutină alimentară care să susțină smalțul dentar și sănătatea orală în ansamblu. Cu siguranță că un medic stomatolog îți va da sfaturi personalizate de îngrijire dentară, adaptate la sănătatea ta orală.

Poți fuma înainte de un control stomatologic ?

Este recomandat să eviți fumatul înainte de un control stomatologic. Fumatul poate afecta respirația, lasă un miros neplăcut în gură și provoacă uscarea mucoasei orale, toate acestea putând face experiența mai neplăcută pentru tine și pentru medicul stomatolog.

 

Este bine să eviți să fumezi înainte de un control stomatologic dacă vrei ca medicul să îți poată examina în mod corect dantura

 

În plus, fumatul poate masca anumite probleme dentare sau gingivale, ceea ce poate face dificilă diagnosticarea lor corectă în timpul controlului de rutină.

Poți fuma după albirea dentară și periaj profesional ?

Dacă ai terminat un tratament de albire dentară este bine să nu fumezi timp de 24, 48 de ore. Asta pentru că imediat după albire, dinții sunt mai sensibili și nu vrei ca fumul de țigară să îți provoace disconfort. Mai mult, dacă periajul sau detartrajul a afectat țesuturile gingivale, fumul de țigară va întârzia vindecarea acestora.

De ce să nu fumezi după implant dentar

Dacă urmează să mergi la dentist pentru un implant dentar sau dacă tocmai ai ieșit din operația prin care s-a inserat rădăcina artificială, ar fi bine să eviți fumatul din mai multe motive:

  • vindecare încetinită: procesul de vindecare după implant dentar va fi încetinit dacă continui să fumezi. Substanțele chimice din tutun pot afecta circulația sângelui în zona implantului, reducând aportul de oxigen și substanțe nutritive esențiale pentru recuperare.

  • crește riscul de infecție: fumatul poate crește riscul de infecție în jurul implantului dentar. Fumul conține bacterii și alte particule care pot contamina zona implantului, crescând astfel riscul de complicații.

  • afectează integrarea implantului: fumatul poate încetini sau chiar împiedica osul să se vindece și să se integreze corect în jurul implantului, ceea ce poate duce la eșecul implantului pe termen lung.

  • crește riscul de complicații: poate crește riscul de alte complicații postoperatorii, cum ar fi sângerările excesive, formarea chisturilor sau a hematoamelor, precum și durerea și inflamația persistentă.

Poți fuma după o anestezie dentară ?

De cele mai multe ori este bine să nu fumezi imediat după ce ai suferit o anestezie dentară. Fumul poate prelungi efectul anesteziei și poate crește sensibilitatea în zona în care tratamentul stomatologic a fost aplicat. În plus, tutunul va prelungi procesul de vindecare și poate provoca sângerări locale.

Alternative ale fumatului dacă vrei o bună sănătate dentară

După cum vezi, fumatul vine la pachet cu numeroase restricții și efecte nocive atunci când este vorba despre sănătatea dinților și a cavității orale. Dar, probabil, te așteptai să auzi toate lucrurile acestea.

 

O țigară electronică de unică folosință este mai bună pentru sănătatea orală tocmai pentru că nu presupune arderea tutunului, ci inhalarea unui vapor din lichid vegetal

 

Ei bine, dacă vrei să ai grijă de zâmbetul tău natural și să eviți atât deteriorarea dentară, cât și apariția respirației urât mirositoare, poți oricând înlocui fumatul tradițional cu alternative mai avantajoase pentru sănătatea ta. 

Spre exemplu, poți opta pentru dispozitive de fumat tip heat not burn. Acestea încălzesc tutunul și nu îl ard, cum se întâmplă în mod tradițional.

Desigur, o variantă recomandată este cea a țigărilor electronice. Vapatul presupune inhalarea unui abur care nu conține substanțele chimice prezente în tutun. Mai mult, poți folosi lichide în diverse arome atunci când nu vrei să deranjezi cu mirosul clasic de fum de țigară.

Și, nu în ultimul rând, o țigară electronică te poate ajuta să scapi de dependența de nicotină. În acest sens poți folosi lichide fără nicotină sau poți să-ți prepari singur lichidul folosind o concentrație redusă de nicotină. Iar un bun punct de plecare este folosirea unei țigări electronice de unică folosință. Un disposable te va ajuta să încerci vapatul, să vezi despre ce este vorba și, de ce nu, să observi beneficiile pe care le aduce în detrimentul fumatului tradițional. Găsești toate produsele de care ai nevoie în catalogul online Smokemania. În plus, ne poți scrie oricând ai nevoie de sfaturi suplimentare.