ALEGE lichidul gratuit by SMOKEMANIA la finalizarea comenzilor de peste 200 RON ! Vizitează showroom-ul SMOKEMANIA din Barbu Văcărescu 13, București ! Îți stăm la dispoziție pentru orice fel de întrebări sau suport tehnic !

Te îngrași dacă te lași de fumat ?

Te îngrași dacă te lași de fumat ?

Dacă te-ai hotărât să renunți la fumat, cel mai probabil te gândești că este timpul să ai mai multă grijă de sănătatea ta. Cu toate acestea, inevitabil, îți vin în minte și eventualele piedici care îți pot sta în cale. Cu siguranță ai auzit sau ai citit că te poți îngrășa când te lași de fumat. În plus, dependența de nicotină îți poate da și ea motive în plus să regândești decizia de a spune nu fumatului tradițional. De altfel, renunțarea la un anumit viciu poate atrage și stări de anxietate, cel puțin în perioada de început, atunci când organismul îți va cere, spre exemplu, doza uzuală de nicotină cu care l-ai obișnuit. Tocmai de aceea, tranziția poate fi mai ușoară dacă înlocuiești țigara clasică cu vapatul, adică cu o țigară electronică - poate fi un dispozitiv de unică folosință la început, atunci când vrei să testezi experiența.

Ceea ce trebuie să faci este să rămâi ferm pe poziții. Este bine să îți asculți corpul, să înțelegi fiecare stare pe care o ai și cauzele din spatele ei. Desigur, în acest context este indicat să cauți răspunsuri pentru orice întrebare ai avea, tocmai pentru a face procesul mult mai ușor de gestionat. 

Ei bine, astăzi vorbim despre problemele de greutate care pot apărea dacă renunți la nicotină. Sunt kilogramele în plus o certitudine sau doar un mit în care să nu mai crezi? Stai liniștit, o să găsești răspuns la fiecare întrebare pe care o ai. 

Te îngrași sau nu când te lași de fumat ?

Să știi că nu există un răspuns general valabil la întrebarea dacă renunțarea la fumat aduce după sine și kilograme în plus. Există situații în care cei care nu mai fumează se îngrașă puțin (alții mai mult), dar și cazuri în care renunțarea la viciu aduce, după sine, o scădere în greutate. 


Motivele sunt diverse, însă, de regulă, se referă la:

  • probleme de metabolism și modul în care fiecare organism reacționează la dependența de nicotină;

  • schimbări alimentare determinate de dependență sau, mai bine spus, de perioada de sevraj;

  • provocări psihologice asociate cu renunțarea la fumat - tinzi să compensezi pofta de țigară cu alte obiceiuri culinare. De multe ori, când simți nevoia să fumezi, alegi să mănânci un desert sau un fel de mâncare bogat caloric. 

Ce să faci imediat după ce te lași de fumat

Imediat după ce renunți la fumat, este important să iei câteva măsuri pentru a-ți sprijini succesul și pentru a-ți menține sănătatea. Uite cu ce să începi, în special dacă nu vrei să te îngrași:

Fă un plan și respectă-l - un plan pentru a face față tentațiilor și pentru a gestiona simptomele de sevraj este binevenit. De principiu, identifică momentele și locurile care te fac să simți nevoia să fumezi sau să compensezi nevoia de nicotină și găsește modalități alternative prin care să te menții ocupat în acele situații.

Caută sprijin social - o să-ți fie greu să renunți la fumat dacă ești înconjurat de fumători. Caută sprijinul prietenilor, al familiei sau al unui grup de susținere dacă vrei să îți menții motivația neschimbată. Tot grupul social te poate ajuta să combați poftele culinare care pot atrage kilograme în plus.

Adoptă un stil de viață sănătos - nu uita motivul de la care a pornit totul. Pune accent pe un stil de viață sănătos. Fă sport și ai grijă la alimentație, inclusiv la băuturile pe care le consumi. Dacă urmezi un stil de viață echilibrat, nu te vei îngrășa după ce ai renunțat la fumat. 

Evită tentațiile - scapă de toate țigările, chibriturile, brichetele și alte produse legate de fumat din casa ta și de la locul de muncă. Evită să petreci timp în locuri unde fumatul este permis. În perioada de tranziție poți să folosești o țigară electronică de unică folosință.

Cum să nu iei kilograme în plus

Cum spuneam, te poți îngrășa după ce te lași de fumat din cauza metabolismului sau a modului în care organismul reacționează. Este doar o etapă care va trece. Dar, chiar și așa, sunt soluții prin care eviți acumularea de kilograme nedorite.

Ceea ce trebuie să faci este să-ți menții mintea și corpul ocupate. Este bine ca în perioada în care intervine sevrajul să practici un sport sau să te dedici unui hobby. Sportul este bun și atunci când apar stările de anxietate asociate cu pofta de tutun, așadar, poți să introduci o rutină de mișcare zilnică în viața ta. Începe cu activități ușoare, care îți plac, așa cum sunt și plimbările în aer liber. Treptat, poți crește intensitatea activității, durata și tipul de exerciții pe care le practici. 

Ai grijă cum gestionezi poftele alimentare. Evită consumul de alimente bogate în zahăr, îndulcitori și substanțe care nu aduc un aport caloric adecvat. Planifică-ti mesele, stai departe de fast-food și nu consuma sucuri acidulate, energizante sau alcool. Este bine să nu înlocuiești un viciu cu altul, mai ales dacă vrei un stil de viață mai sănătos. 

Practică tehnici de relaxare. Exercițiile de respirație sunt un bun punct de plecare. La fel este și yoga, mersul la sala de forță sau o rutină corectă de odihnă zilnică. Nu te izola de prieteni și alte grupuri sociale și discută deschis și sincer despre toate stările prin care treci. Conversația și dialogul te vor ajuta să treci mai ușor pentru perioadele stresante care te pot împinge către alegeri mai puțin inspirate. 

Cum să slăbești dacă ai început să te îngrași

Dacă observi că ai început să te îngrași imediat după ce ai renunțat la fumat, verifică lista de recomandări de mai sus. Analizează-ți obiceiurile culinare, fii atent la stările psihice prin care treci și încearcă să ții o evidență calorică pentru a vedea dacă nu cumva la mijloc este o problemă legată de metabolism. 

La nevoie, solicită ajutorul medicului pentru a învăța mai bine cum să faci față în mod corect poftei de fumat și cum anume să te organizezi pentru a nu lua kilograme în plus din cauza faptului că ai renunțat la tutun. 

Cum combați sevrajul și cum eviți să dezvolți alte obiceiuri nocive

Sevrajul te va provoca la fiecare pas. O să vezi cum găsești mereu scuze sau motive să te reapuci de fumat. Sau doar să aprinzi țigara, pentru câteva fumuri și atât. Mintea și corpul vor lucra împreună pentru doza uzuală de nicotină. 

Practică un sport, implică-te într-o activitate care te menține ocupat. Găsește-ți o nouă pasiune sau motive care să îți mențină motivația. Desigur, nu înlocui un viciu cu altul, așa cum poate fi alcoolul. 

Înscrie-te în programe naționale dedicate combaterii dependenței de nicotină și solicită ajutor atunci când te simți copleșit - chiar și o vizită la psiholog poate fi de un real ajutor atunci când anxietatea îți va da bătăi de cap. 

Beneficiile imediate și pe termen lung după ce renunți la fumat

Este bine să nu lași temerile să îți stea în cale. După cum ai văzut, nu te îngrași după ce nu mai fumezi decât în anumite situații și doar atunci când stilul tău de viață nu este neapărat de partea ta. 

Dacă renunți la fumat, o să simți beneficii atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. 

Beneficiile imediate de care te bucuri :

  • Scăderea tensiunii arteriale: după doar 20 de minute de la ultima țigară, tensiunea arterială și ritmul cardiac încep să scadă, îmbunătățind circulația sângelui și reducând riscul de boli cardiovasculare.

  • Îmbunătățirea respirației: în primele ore și zile după renunțarea la fumat, respirația devine mai ușoară, deoarece căile respiratorii se deschid și se îmbunătățește oxigenarea organismului.

  • Îmbunătățirea gustului și a mirosului: după ce renunți la fumat, simțurile gustului și mirosului se îmbunătățesc, ceea ce înseamnă că începi să savurezi și să simți aroma alimentelor într-un mod mai pronunțat.

  • Redresarea nivelului de monoxid de carbon: eliminarea monoxidului de carbon din organism începe imediat după renunțarea la fumat, facilitând transportul oxigenului în sânge și creșterea nivelului de energie.

Beneficii pe termen lung :

  • Reducerea riscului de boli cardiovasculare: renunțarea la fumat reduce semnificativ riscul de afecțiuni cardiovasculare precum atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și bolile arterelor periferice.

  • Reducerea riscului de cancer: desigur, când nu mai fumezi, scazi riscul de cancer pulmonar și de alte tipuri de cancer, precum cel de gât, esofag, rinichi și vezică urinară.

  • Îmbunătățirea sănătății pulmonare: fără expunerea la fumul de țigară, plămânii se pot regenera treptat, ceea ce poate îmbunătăți funcția pulmonară și reduce riscul de boli respiratorii cronice, precum bronșita și emfizemul.

  • Întărirea sistemului imunitar: dacă nu mai fumezi, vei sprijini sistemul imunitar pentru reducerea riscului de infecții și îmbunătățirea capacității organismului de a lupta împotriva bolilor.

  • Îmbunătățirea aspectului fizic: renunțarea la fumat poate încetini procesul de îmbătrânire a pielii, reducând ridurile și îmbunătățind textura și luminozitatea pielii.

Cu ce înlocuiești țigara tradițională dacă vrei să scapi de dependența de nicotină

Cum spuneam, să te lași de fumat este o experiență mai ușoară sau mai grea în funcție de context și ea diferă de la o persoană la alta. Similar, același lucru se aplică și cu perspectiva de a te îngrășa sau nu imediat după ce renunți la tutun. 

Cu toate acestea, ai alternative mai sănătoase care să te ajute să tratezi dependența de nicotină. Poți scăpa de această dependență treptat sau brusc, în funcție de motivație și de modul în care gestionezi stările prin care treci. 

În acest sens, poți să folosești oricând o țigară electronică sau un dispozitiv de fumat care nu arde tutunul, ci îl încălzește (așa cum sunt, spre exemplu, dispozitivele glo). De altfel, vapatul presupune inhalarea unui abur care are doar compuși de natură vegetală și care nu conține toate substanțele chimice și nocive prezente în țigara tradițională. 

Poți alege chiar o țigară electronică de unică folosință (așa cum sunt device-urile Elf Bar sau Vozol, spre exemplu) cu diverse arome care să te ajute să gestionezi mai bine starea de sevraj. În plus, poți să alegi lichide care conțin nicotină sau care sunt fără nicotină, în funcție de rezultatul pe care vrei să îl obții. 

 

Nu uita, să renunți la fumat este o decizie inspirată. Însă este important ce faci imediat după ce ai pus țigara jos și cum anume gestionezi dependența de nicotină. De asta va depinde și greutatea ta, pentru că, așa cum am văzut, te poți îngrășa doar în anumite situații pe care, de altfel, le poți controla.