ALEGE lichidul gratuit by SMOKEMANIA la finalizarea comenzilor de peste 200 RON ! Vizitează showroom-ul SMOKEMANIA din Barbu Văcărescu 13, București ! Îți stăm la dispoziție pentru orice fel de întrebări sau suport tehnic !

Cât durează perioada critică după ce te lași de fumat și ce se întâmplă cu organismul tău

Cât durează perioada critică după ce te lași de fumat și ce se întâmplă cu organismul tău

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în organismul tău imediat după ce te lași de fumat? Poate deja ai luat în calcul alternative, așa cum sunt țigara electronică și vapatul sau poate vrei să te pregătești pentru ceea ce urmează și nu știi exact la ce să te aștepți. Ei bine, dacă intenționezi să începi un nou capitol în viața ta și ești curios cu privire la perioada de după ultima țigară, iată prin ce schimbări va trece corpul tău după un an, 5, 10, 15 sau chiar 20 de ani. 

Sigur ai avut în jurul tău persoane care s-au lăsat de fumat, însă după doar câteva zile au revenit la viciul lor. Într-adevăr, a treia zi, spun specialiștii, este una critică atunci când dorești să renunți la tutun. Cu toate acestea, este important să afli ce se întâmplă, de fapt, cu corpul tău după ce renunți la viciu, pentru a-i înțelege cât mai bine nevoile și transformările prin care trece.

Efecte secundare când renunți la țigări

Atunci când renunți la țigări, efectele secundare te pot întoarce din drum. Este important să le cunoști, să le accepți și să încerci să îți înțelegi cât poți de bine propriul organism. 

Este adevărat, efectele secundare apar în aproape toate cazurile, însă trebuie să știi cum să le gestionezi astfel încât să nu îți afecteze decizia de a renunța la tutun. Perioada critică după ce te lași de fumat îți poate pune bețe în roate, însă documentarea este primul pas pe care trebuie să îl faci când vrei să renunți definitiv la țigări sau să le înlocuiești cu ceva care este mai bun pentru sănătatea ta. Cum spuneam, țigările electronice (tip kit sau disposable) sau device-urile care încălzesc tutunul (așa cum sunt, de exemplu, produsele glo) pot face tranziția mult mai ușoară. 

Efectele secundare pe care le vei simți vor fi atât fizice, cât și psihice. 

Cele fizice includ, în majoritatea cazurilor: 

  • oboseala (este un simptom obișnuit al renunțării la fumat)

  • durerile de cap (pot fi ameliorate cu analgezice fără prescripție medicală)

  • senzația de greață

  • senzația de furnicături la mâini și picioare

  • gura uscată

  • durerile în gât

  • tusea.

 

Renunțarea la fumat poate provoca diverse efecte adverse. Pentru o tranziție mai ușoară, pot fi folosite țigările electronice

 

Pe de altă parte, efectele secundare de care ai parte în perioada critică după ce te lași de fumat pot fi și psihice, printre care amintim: 

  • pofta de nicotină (de obicei, trece în aproximativ trei săptămâni)

  • furie

  • frustrare sau iritabilitate (meditația ajută în acest caz)

  • dificultate la concentrare (gândul tău poate fugi fără să îți dai seama către nevoia de a fuma, ceea ce te face mai puțin atent)

  • insomnia.

Perioada critică atunci când te lași de fumat. Cât durează

Trebuie să ai în vedere că sunt șanse ca a treia zi, a treia săptămână și a treia lună după renunțarea la fumat să ți se pară cele mai dificile. Ai parte de transformări de fiecare dată când faci o schimbare, așa că trebuie să îți acorzi răbdare ție, mai ales când vine vorba despre unul dintre cele mai răspândite vicii din întreaga lume. Bineînțeles, perioada critică atunci când te lași de fumat poate să difere de la o persoană la alta. 

Cât durează, de regulă, această perioadă?

Poate că nici nu ai început-o sau poate astăzi este ziua 1 pentru tine, dar nu uita, orice început are și un sfârșit. Conform studiilor, simptomele de sevraj dispar complet după două până la patru săptămâni din momentul în care ai început să elimini nicotina din organism. Desigur, există cazuri în care această perioadă poate fi mai scurtă sau mai lungă, în funcție de mai multe aspecte: starea de sănătate generală, starea psihică, starea generală de bine, relațiile sociale, tipul și stilul de fumat etc. 

Beneficiile tratării dependenței de nicotină

Să renunți la fumat poate fi cel mai benefic lucru pentru sănătatea ta. Indiferent de cât timp fumezi, nu este niciodată târziu să iei decizia, având în vedere cât de numeroase sunt beneficiile de care vei avea parte. 

Pe lângă faptul că îmbunătățește calitatea vieții, renunțarea la tutun :

  • reduce riscul de deces prematur

  • aduce beneficii sănătății femeilor însărcinate și a bebelușilor acestora

  • reduce riscul de îmbolnăvire și deces prin accident vascular cerebral

  • vei începe să respiri mult mai ușor

  • vei avea mai multă energie, o circulație mai bună a sângelui.

Însă lista nu se oprește aici. Schimbările vor fi și fizice, căci pielea ta va fi mult mai luminoasă, mai fermă, mai strălucitoare, iar dinții nu vor mai fi la fel de pătați.

 

Renunțarea la fumat aduce o mulțime de beneficii întregului organism, însă efectele adverse provocate de dependența de nicotină îți vor pune la grea încercare decizia

 

Ce se întâmplă în organism după ce te-ai lăsat de fumat dacă treci de perioada critică

Când o persoană se oprește din fumat, corpul său începe să se vindece aproape instantaneu. Bineînțeles, lucrurile bune necesită timp, așa că am pregătit o cronologie cu ce se întâmplă în organismul tău după ce te-ai lăsat de fumat și reușești să treci peste perioada critică.

După un an

După un an, plămânii tăi vor fi mai sănătoși. Vei vedea că nu vei mai obosi la fel de repede atunci când faci activități fizice și te vei simți plin de energie. Mai mult decât atât, riscul de a suferi un atac de cord este redus la jumătate în comparație cu cel al unui fumător.

După 5 ani

La cinci ani după ce ai renunțat la fumat, riscul de accident vascular cerebral este redus, în condițiile în care arterele și vasele de sânge încep din nou să se lărgească. De asemenea, riscul de a dezvolta cancer este mult mai scăzut, iar sănătatea orală este mai bună. 

După 10 ani

La un deceniu după renunțarea la fumat, în primul rând, îți vei mulțumi ție pentru decizia pe care ai luat-o în urmă cu zece ani. Plămânii tăi sunt acum vindecați în mod semnificativ. Probabilitatea de a dezvolta cancer este și ea redusă. Circulația sângelui este îmbunătățită.

După 15 ani

După 15 ani, probabilitatea de a dezvolta boli coronariene, dar și riscul de a dezvolta cancer pancreatic vor fi la același nivel ca în cazul unei persoane care nu fumează. Renunțarea la fumat poate adăuga, de asemenea, până la 10 ani de viață, potrivit specialiștilor.

După 20 de ani

Atunci când renunți la fumat, există beneficii pe care le vei observa imediat și unele care vor apărea în timp. Simțul mirosului revine la normal, mâncarea va avea un gust mult mai delicios, respirația ta va avea un miros mai plăcut, la fel și părul, dar și hainele. De-abia după 20 de ani după ce ai renunțat la fumat, riscul de deces datorită cauzelor legate de tutun și nicotină este același ca în cazul unei persoane care nu a fumat niciodată. 

În loc de țigara tradițională sau cum te poate ajuta vapatul

Atunci când renunți la un obicei, la un obiect, la o haină veche, la o relație, există șanse să ai dorința de a înlocui această pierdere cu altceva. La fel se întâmplă și în cazul fumatului. Dacă renunți la țigări, vei fi tentat să le înlocuiești cu altceva. 

Ei bine, iată că în ultimii ani s-a demonstrat că vapatul e substanțial mai puțin dăunător decât nicotina, ceea ce înseamnă că devine astfel unul dintre cele mai eficiente și totodată folosite în întreaga lume „instrumente” pentru a renunța la fumat. 

Bineînțeles, vapatul nu este inofensiv, însă te poate ajuta în procesul de renunțare la fumat, pentru a trece mai ușor peste perioada critică de după renunțarea la țigări. În acest context, poți folosi o țigară electronică de unică folosință, ea fiind device-ul care îți dă o experiență cât mai apropiată de cea oferită de țigara tradițională. Desigur, la început poți folosi un vape cu nicotină, urmând ca treptat să reușești să renunți definitiv la nicotină și să folosești doar lichide aromate. 

Desigur, există mai multe diferențe între țigara clasică și țigările electronice sau dispozitivele de vapat. Cum spuneam, țigările electronice pot fi cu sau fără nicotină. În plus, țigările de unică folosință sunt disponibile în mai multe arome, cum ar fi pepene roșu, piersică, cireșe, banane și multe altele. 

Este bine de știut că țigările electronice vin cu avantajul eliminării substanțelor toxice din țigara tradițională, cele care sunt inhalate în urma arderii tutunului. În cazul vapatului vei inhala un lichid din ingrediente vegetale, sub formă de abur, el fiind încălzit de rezistența cu care țigara electronică este prevăzută.