ALEGE lichidul gratuit by SMOKEMANIA la finalizarea comenzilor de peste 200 RON ! Vizitează showroom-ul SMOKEMANIA din Barbu Văcărescu 13, București ! Îți stăm la dispoziție pentru orice fel de întrebări sau suport tehnic !

Ce este bronșita tabagică. Simptome, remedii și ce să reții dacă ești fumător

Ce este bronșita tabagică. Simptome, remedii și ce să reții dacă ești fumător

Printre numeroasele dezavantaje pe care fumatul clasic le aduce cu sine, atât la nivelul sănătății, cât și financiar și social, se numără și potențialul risc de a dezvolta bronșita tabagică, denumită popular tusea fumătorului, care apare că urmare a expunerii pe termen mediu și lung la fumul de țigară, fie din poziția de fumător activ, fie pasiv.În următorul articol, abordăm subiectul atât din perspectiva simptomelor, cât și a remediilor, și acordăm considerația cuvenită modului în care putem preveni sau minimiza această urmare neplăcută a fumatului.

Ce este bronșita tabagică

Pe scurt, este tusea care apare în rândul fumătorilor și care se manifestă pentru că inhalezi diferite substanțe nocive din fumul de țigară, precum formaldehida, care ajung în gât și ulterior în plămâni, iar tusea reprezintă răspunsul natural al organismului pentru curățarea căilor respiratorii de aceste substanțe.  Și este un simptom comun vizavi de majoritatea substanțelor inhalabile iritante, dar mai ales dacă preferi țigările clasice, motiv pentru care mulți fumători se îndreaptă către alternativele mult mai puțin nocive, precum țigările electronice și dispozitivele heat-not-burn.

Drept urmare a expunerii prelungite la fumul de țigară, tusea persistentă poate apărea oricând, deci să nu se manifeste efectiv doar când fumezi sau când stai lângă cineva care fumează.Asta se întâmplă pentru că este vorba de o reacție a corpului care are loc progresiv, chiar și atunci când dormi, deoarece în timpul somnul organismul se reface.

Este important de reținut că bronșita tabagică nu este în sine mortală, însă poate crea un soi fertil pentru dezvoltarea unor infecții mult mai serioase, cu potențial fatal.De aceea este imperios necesar să abordezi corect și complet această tuse, luând în considerare anii de fumat pe care îi ai și gravitatea problemei.

Pe cine afectează bronșita fumătorului.Factori de risc

Bronșita fumătorului afectează în special persoanele care fumează în mod regulat și persoanele care au fost expuse la fumul de țigară pe termen lung, din poziția de fumători pasivi.Fumul de tutun irită căile respiratorii și provoacă inflamație, motiv pentru care simplă proximitate de fumul de țigară poate activa această tuse persistentă.

Deși categoriile vizate mai sus sunt în mod firesc cele mai expuse, există numeroși factori de risc ce pot accelera manifestarea bronșitei tabagice și înrăutățirea acesteia, și anume predispoziția genetică, vârsta înaintată, precedente la nivel pulmonar, contactul cu alți poluanți atmosferici, alergiile sau temperaturile extreme.

 

Bronsita fumatorului apare ca reactie la expunerea indelungata la fumul de tigara.

 

Simptome sau cum îți dai seama că ești afectat

Fiind un mecanism reflex prin care organismul produce mucusul suplimentar pentru curățarea căilor respiratorii, tusea poate apărea ca efect și a altor iritanți, motiv pentru care este important de diagnosticat corect dacă aceasta este o urmare a fumului de țigară.Mai jos am lăsat o enumerare a celor mai comune simptome; dacă ai adesea contact cu fumul de țigară și te regăsești în minim două situații, mai mult ca sigur este vorba despre bronșita tabagică :

  1. tusea care nu te lasă niciodată poate fi un simptom semnificativ al bronșitei fumătorului, mai ales dacă este însoțită și de expectorație;

  2. dispnee, manifestată prin dificultăți de respirație sau senzația de sufocare, deoarece inflamația bronhiilor îngustează căile respiratorii;

  3. în timp, bronșita fumătorului poate determina producția excesivă de spută, care poate avea o culoare mai închisă din cauza impurităților inhalate;

  4. durerea toracică - un simptom "ascuns" poate fi chiar senzația de disconfort sau durere în zona pieptului, asociată cu efortul de a respira din cauza inflamației;

  5. oboseală resimțită fizic și psihic : ai fi surprins, însă lipsa de energie și capacitatea scăzută de concentrare pot avea drept cauză efortul crescut al sistemului respirator;

  6. predispoziție mai mare la infecții respiratorii frecvente, pentru că funcția normală a sistemului respirator este afectată.

Dacă ai bănuială rezonabilă că suferi de tusea fumătorului, cel mai indicat este să ai și confirmarea medicului în acest sens : de la caz la caz, pot fi recomandate radiografii pulmonare, teste de spirometrie și analize de sânge.

Remedii și tratamente pentru bronșita tabagică

Poate suna clișeic, însă cel mai important și cel mai firesc pas este renunțarea la fumat, care ajută la încetinirea progresiei bolii și la ameliorarea simptomelor.Desigur, efectele pozitive ale acestei decizii nu vor apărea a doua zi, însă treptat poți scăpa de toate urmările negative ale fumatului, mai ales dacă ajuți sistemul imunitar și pe alte căi, precum : 

Hidratarea corespunzătoare și aportul de vitamine și minerale

Ca în cazul multor alte afecțiuni, aportul de lichide este extrem de important, deoarece aduce cu sine curățarea și detoxifierea organismului, facilitând expectorația și reducerea disconfortului.În plus, o dietă anti-inflamatoare, bogată în legume, fructe și cereale integrale vor mobiliza organismul pentru refacere.

Sportul și odihna

Mișcarea zilnică și sportul regulat sigur îți vorîmbunătăți capacitatea respiratorie și te pot ajuta la gestionarea simptomelor.De asemenea, odihna și somnul sunt esențiale pentru vindecarea organismului, cu atât mai mult când vine vorba de o recuperare. 

 

Sportul contribuie la dezvoltarea capacitatii respiratorii in cazul fumatorilor.

 

Tratamentul medicamentos

Dacă ai făcut investigații suplimentare vizavi de cauza și tratarea tusei, este posibil ca medicul să prescrie alimentarea de tratament, pe care este bine să o respecți aidoma. Se pot recomanda și utilizarea unor inhalatoare bronhodilatatoare care ajută la deschiderea căilor respiratorii și la facilitarea unei respirații mai bune.

Soluții homeopate

Dacă ești familiarizat cu uleiurile esențiale, poți apela la ele în contextul inhalărilor : într-un bol sau lighean cu apă fierbinte, pune câteva picături de ulei esențial de mentă, eucalipt sau arbore de ceai, după care poziționează capul deasupra apei și acoperă-l cu un prosop.Cu toate că poate părea dificil de suportat la început, 10-15 minute sunt mai mult decât suficiente pentru ca aburii să acționeze.De asemenea, poți apela la gargara cu apă sărată.

Alte afecțiuni respiratorii influențate de bronșita cronică tabagică

Tusea fumătorului poate influența și agrava alte afecțiuni respiratorii, creând o serie de complicații, precum răgușeala frecventă, emfizemul pulomnar, pneumoscleroza sau chiar hemoptizia, care reprezintă tusea cu sânge. Printre aceste complicații se numără BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică), pneumonii, bronșite acute, astm, insuficiență respiratorie, tulburări ale somnului sau complicații cardiovasculare.

Dacă știi că suferi de astfel de afecțiuni sau ești predispus la a dezvolta rapid complicații, este recomandat să eviți timpul petrecut în medii iritante pentru căile respiratorii, să limitezi contactul cu fumătorii, să eviți spațiile aglomerate și să menții o igienă corespunzătoare, mai ales prin spălarea des și corect pe mâini.

Poți face bronșita fumătorului de la vape ? 

Da, utilizarea dispozitivelor de vape poate contribui la apariția tusei, pentru că vaporii conțin substanțe chimice care pot irita căile respiratorii.Cu toate astea, riscul de a dezvolta tusea fumătorului în urma folosirii țigărilor electronice este considerabil redus, deoarece ele nu implică arderea și inhalarea fumul de țigară iar substanțele din componența lichidelor dedicate sunt infinit mai puțin periculoase, acestea fiind substanțe folosite și în industria alimentară.

Mai mult decât atât, dacă ai luat ferm decizia de a renunța la țigările clasice pentru a diminua tusea persistentă, află că alternativa țigărilor electronice îți permite să te lași progresiv de obiceiului fumatului, care asigură o mai mare rată de succes pe termen lung și elimină riscul sevrajului.Desigur, cu timpul poți renunța și la nicotină, folosind doar e-lichide fără nicotină, păstrând astfel doar gestul de a fuma.

Oricare ar fi decizia ta, Smokemania îți pune la dispoziție o gamă variată de soluții și produse, dedicate nevoilor specifice cât și preferințelor personale vizavi de design, aromă și buget.