ALEGE lichidul gratuit by SMOKEMANIA la finalizarea comenzilor de peste 200 RON ! Vizitează showroom-ul SMOKEMANIA din Barbu Văcărescu 13, București ! Îți stăm la dispoziție pentru orice fel de întrebări sau suport tehnic !

Țigara electronică și sportul de performanță. Tot ce trebuie să știi

Țigara electronică și sportul de performanță. Tot ce trebuie să știi

Fumatul și sportul de performanță sunt două aspecte care au efecte opuse atunci când ne gândim la starea noastră de sănătate. Și, desigur, știm cu toții ce ne recomandă specialiștii atunci când vine vorba despre dependența de nicotină. Dar, în acest context, poate fi țigara electronică o soluție mai bună pentru sportivii de performanță sau pentru persoanele active care își doresc o viață sănătoasă, însă nu sunt pregătite încă să renunțe definitiv la fumat ?

Hai să vedem la ce ar trebui să fii atent atunci când vrei să știi cum anume îți influențează fumatul performanța sportivă.

Efectele fumatului atunci când faci sport

Fumatul tradițional are efecte directe asupra performanței sportive. Printre cel mai des întâlnite, regăsim următoarele:

  • scăderea capacității respiratorii: fumatul afectează plămânii și capacitatea lor de a furniza oxigen organismului. Sportivii au nevoie de o bună capacitate respiratorie pentru a susține efortul fizic intens.

  • reducerea rezistenței și a puterii: fumatul poate reduce eficiența sistemului cardiovascular, afectând astfel rezistența și puterea fizică necesară în timpul exercițiilor.

  • întârzierea vindecării: fumatul poate încetini procesul de vindecare în cazul leziunilor și crește riscul de accidente în timpul antrenamentelor sau competițiilor.

  • afectarea concentrației și coordonării: nicotina din tutun poate afecta concentrarea și coordonarea, aspecte importante în sporturile de performanță.

Se pot combate efectele nocive prin sport ?

Chiar dacă sportul aduce beneficii pentru sănătate, nu poate anula complet sau combate în totalitate efectele nocive ale fumatului. Fumatul are impact asupra sănătății fizice și poate afecta negativ numeroase sisteme ale organismului, iar exercițiile fizice, în timp ce aduc propriile lor avantaje, nu pot elimina complet aceste riscuri.

 

Chiar dacă efectele nocive ale fumatului sunt persistente, ele pot fi ameliorate prin activități sportive regulate

 

Totuși, sportul contribuie la ameliorarea unor efecte adverse cauzate de dependența de nicotină și aduce beneficii semnificative pentru fumători, chiar dacă riscurile asociate cu tutunul vor persista. 

Partea cea mai avantajoasă atunci când faci sport este suportul în gestionarea stresului și a anxietății. Astfel, persoanele care fac sport pot renunța mai ușor la fumat și pot face față mai ușor la stările asociate cu starea de sevraj.

Ce se întâmplă atunci când vapezi față de fumatul tradițional

Vapingul nu este lipsit de riscuri, însă este, cu siguranță, mai sigur pentru sănătate decât fumatul tradițional. Astfel, folosirea unei țigări electronice de unică folosință sau cu posibilități multiple pentru personalizarea experienței de vapare influențează mai puțin performanța sportivă în comparație cu fumatul tradițional. 

După cum bine știm, o țigară clasică are în componența ei agenți cancerigeni, nicotină (principala substanță care creează dependență) și alte substanțe care pot provoca boli respiratorii. 

Folosirea țigării electronice și vapatul oferă posibilitatea de a folosi lichide fără nicotină. Gestul fumatului rămâne, însă dependența de nicotină poate fi tratată mai ușor. În plus, un vape nu conține gudron și nici nu elimină monoxid de carbon, având un impact mai redus asupra organismului și, implicit, asupra plămânilor și sistemului respirator. 

Performanța fizică atunci când folosești țigara electronică

Cum spuneam, în ceea ce privește performanța fizică, utilizarea țigărilor electronice este, în general, considerată mai puțin dăunătoare decât fumatul tradițional. Cu toate acestea, nu se poate spune că vapingul nu are niciun impact asupra sănătății sau performanței fizice.

 

Vapatul este alternativa mai bună și nu influențează performanța sportivă precum fumatul tradițional

 

Însă, dacă ești sportiv și dacă vrei să crești performanța fizică fără a renunța la vapat, iată câteva recomandări care să te ajute:

  • renunță la lichidele cu nicotină;

  • nu uita să te hidratezi corect;

  • evită să folosești țigara electronică înaintea și imediat după finalizarea antrenamentelor.

Lichide cu nicotină sau fără atunci când practici sport ?

După cum ai văzut, fumatul tradițional este nociv pentru sănătate, în general și pentru sportivi, în particular, din cauza concentrației ridicate de nicotină și de substanțe toxice, posibil cancerigene. Alternativa mai bună este, fără doar și poate, vapatul. Cu toate acestea, dacă ești sportiv, e bine să renunți la dependența de nicotină, în special atunci când practici un sport de performanță. 

Desigur, renunță la fumatul tradițional și încearcă alternative mai bune. Poți testa diferite stiluri de vapat, cât și dispozitive electronice. Dacă nu poți renunța încă la nicotină, poți încerca să folosești lichide cu conținut scăzut sau să iei în calcul posibilitatea de a-ți prepara singur lichidele pentru vapat. 

Sfaturi pentru vapat dacă ești sportiv

Și pentru că ne apropiem de finalul articolului nostru de astăzi, iată, pe scurt, recomandări generale pentru fumători, atunci când se doresc rezultate sportive bune. 

Ce tip de țigară electronică să alegi

Folosește o țigară electronică de unică folosință, fără nicotină - chiar dacă apreciezi variantele populare, cu nicotină, precum Elf Bar clasic, Elf Bar 600 V2 sau, de ce nu, device-urile produse de Vozol există alternative pe care le poți încerca. Spre exemplu, te poți orienta către VAAL 1800 sau Vozol Star 2000. Mai multe variante regăsești în oferta noastră online. 

Desigur, în acest mod poți vedea ce anume presupune vapatul în contextul în care cauți alternativă pentru fumatul tradițional și poți să testezi diferite arome, astfel încât să poți combate dependența de nicotină.

 

 O țigară electronică de unică folosință este o idee bună dacă obișnuiești să faci sport și vrei să renunți la dependența de nicotină

 

Dacă ești un fumător mai experimentat și nu ești încă pregătit să renunți la nicotină, poți alege o țigară electronică ce îți permite personalizarea experienței de vapat. În acest fel poți să-ți prepari singur lichidul și să alegi care să fie concentrația de nicotină pe care o inhalezi. 

Ce lichid să cumperi

După cum poți vedea în catalogul Smokemania, există numeroase lichide pentru țigara electronică din care să alegi în funcție de propriile preferințe. Ai arome diverse pe care le poți combina cu shoturi de nicotină sau poți alege lichide fără nicotină dacă vrei să vapezi mai sănătos. 

Care este frecvența optimă a vapatului 

Dacă ești sportiv, recomandarea are fi, desigur, să folosești cât mai rar țigara electronică. Însă, cu siguranță, bine ar fi să nu vapezi chiar înainte de antrenament, în timpul exercițiilor sau imediat după ce ai terminat sesiunea. 

Ce arome poți încerca 

Nu există arome care sunt mai bune pentru sportivi sau lichide care ar trebui evitate. Singura recomandare este să încerci să renunți la nicotină atunci când vapezi. De altfel, varietățile de arome te vor ajuta să combați mai ușor această dependență. Altfel spus, încearcă să te gândești ce preferințe ai - preferi aromele fructate, cele fresh, inspirate din băuturi sau ești adeptul aromelor clasice, de mentă proaspătă, tutun sau, de ce nu, cafea? Nu uita, poți oricând să vezi oferta completă în catalogul nostru online.