ALEGE lichidul gratuit by SMOKEMANIA la finalizarea comenzilor de peste 200 RON ! Vizitează showroom-ul SMOKEMANIA din Barbu Văcărescu 13, București ! Îți stăm la dispoziție pentru orice fel de întrebări sau suport tehnic !

Poate țigara electronică să declanșeze alarma de fum ?

Poate țigara electronică să declanșeze alarma de fum ?

Știm deja că țigările electronice reprezintă o alternativă mult mai sigură față de fumatul tradițional, iar utilizarea țigărilor electronice capătă de la an la an o popularitate din ce în ce mai mare.Folosire dispozitivelor de vapat în majoritatea spațiilor publice este, în acest context, o confirmarea în plus în ceea ce privește avantajul țigărilor electronice față de țigările tradiționale.

Chiar dacă poți vapa în spații în care fumatul este interzis prin lege, există în continuare întrebări referitoare la folosirea în siguranță a țigărilor electronice.O astfel de întrebare este legată de vapatul în spații în care există o alarmă de fum.Sau, altfel spus, poate declanșa țigara electronică alarma de incendiu ?

Cum funcționează țigara electronică ?

O țigară electronică este alcătuită dintr-un dispozitiv ce funcționează cu rol de încălzire în baza unui acumulator, un cartuș sau un atomizor, și lichide de diferite arome, cu sau fără nicotină. În acest mecanism, rolul principal îl are atomizorul deoarece acesta vaporizează lichidul iar vaporii produși în urmă acestui proces sunt inhalați.

 

Tigara electronica elimina abur si nu fum, ceea ce inseamna ca o poti folosi si in spatiile de la interior.

 

Așadar, țigară electronică nu funcționează pe baza de fum, ci de vapori, ceea în mod normal nu ar trebui să ducă la declanșarea alarmei de fum, însă există mai mulți factori ce pot contribui la declanșarea alarmei.

Poate declanșa țigara electronică alarma de fum ?

Această întrebare a fost adresată în repetate rânduri, iar răspunsul cel mai sigur este că DA, țigară electronică poate declanșa alarma de fum, însă acest lucru nu înseamnă că se va întâmpla automat în orice împrejurare.

După cum spuneam, sunt mai mulți factori ce trebuie luați în calcul, factori precum:

  • tipul de alarmă,

  • densitatea vaporilor,

  • proximitatea față de alarmă,

  • locul în care vapați.

Alarmele de fum sunt concepute pentru a identifica fumul, nu vaporii, însă luând în calcul factorii de mai sus, pot exista situații când vaparea unei țigări electronice ar putea declanșa alarma.

În general, alarma poate fi declanșată dacă suflați o cantitate destul de mare și densă de vapori inhalați din țigara electronică direct înspre alarmă și de la o distanță destul de mică față de aceasta.Desigur, modalitatea cea mai sigură de a afla dacă puteți fuma în anumite locuri este fie să întrebați, fie să verificați dacă sunt reguli clare în acest sens.

Poate declanșa vapatul alarma la incendiu într-o cameră de hotel ?

Scenariul cel mai comun în care vă puteți întreba dacă țigara electronică declanșează alarma de fum este legal de camerele de hotel.Similiar cu ceea ce am menționat mai sus, nici în acest caz nu există un răspuns ferm de tip „Da” sau „Nu” deoarece totul depinde de regulile interne ale hotelului în care veți stă.

Există hoteluri care interzic complet orice tip de fumat, fie acesta clasic, fie heat-not-burn și chiar și vaping-ul, deoarece vor să se asigure că nu afectează experiența nimănui, însă există și hoteluri care pot permite vaping-ul atât în camera de hotel, cât și în spațiile comune.

Recomandarea noastră este să nu riscați declanșarea alarmei de incendiu prin a vapa în cameră și să întrebați personalul dedicat al hotelului dacă este permis, iar dacă nu, cu siguranță sunt alte spații în afara camerei de hotel în care puteți vapa fără probleme.

Declanșează țigara electronică alarma de fum în avion ?

Un alt scenariu comun în care apare întrebarea legată de declanșarea alarmei de fum este reprezentat de folosirea țigării electronice în avion. Există mai multe articole în care s-a redactat faptul că pasagerii au vapat în baia avionului, ceea ce a dus la declanșarea alarmei și la aterizări forțate și o stare generală de panică, dar există și persoane care nu cred acest lucru și susțin că ar vapa în avion.

Companiile aeriene au reguli foarte stricte în ceea ce privește vapatul, și, mai mult decât atât, alarmele de fum folosite în avioane sunt extrem de sensibile tocmai pentru a reduce orice risc.

În astfel de cazuri în care se declanșează alarma de fum, piloții sunt obligați să aterizeze pentru a menține pasagerii în siguranță și nu este deloc de preferat să se ajungă la aterizări forțate și frică în rândul pasagerilor doar pentru a descoperi că cineva a luat decizia de a vapa în avion.

 

In functie de fiecare tip de senzor, tigara electronica poate declansa sau nu alarma de incendiu. Cu toate acestea, vapatul in avion este interzis.

 

În general, în mai multe state există amenzi foarte mari pentru o astfel de încălcare a regulilor și chiar posibilitatea unui arest, astfel că vă încurajăm să vapați doar acolo unde este permis, iar când nu sunteți siguri cel mai bine este să întrebați; însă că regulă generală, în mijloacele de transport este interzisă utilizarea țigărilor, chiar și a celor electronice.

Declanșează țigara electronice alarma de fum în tren sau alte mijloace de transport în comun ?

O situatie similară cu cea a folosirii țigării electronice în avion este legată de mijloacele de transport în comun pe care le folosim zilnic. Ei bine, vapatul este interzis în tren, troleu, autobuz, metrou și în alte mijloace de transport în comun, fie ca acestea sunt dotate cu senzori de fum sau nu. 

Alarme de fum vei gasi, cel mai des, în tren sau în metrou. Asadar, cel mai bun sfat ar fi să aștepți până cand ajungi la destinație pentru a folosi dispozitivul pentru vapat. Sau, folosește țigara electronică doar în spații special amenajate în acest sens - spre exemplu, atunci când trenul este în stație.

Cum pot vapa fără a declanșa alarma de fum ?

Este extrem de important de menționat faptul că nu ar trebui să vapezi dacă există reguli care interzic acest lucru.

Totuși, să presupunem că te afli într-o cameră de hotel, iar personalul de acolo a confirmat că poți vapa în camera.Iată câteva recomandări pentru a te sigura că nu declanșezi alarma.

Primul pas ar fi să deschizi fereastra astfel încât vaporii să se disperseze mai rapid și să nu ajungă până la alarmă.

În al doilea rând, poți folosi o țigară electronică discretă, care nu generează cantități foarte mari sau dense de vapori.  În oferta Smokemania se regăsesc o multitudine de opțiuni perfecte pentru astfel de situații, de tip ultra-portabil.

Un alt lucru pe care îl poți face este să sufli vaporii în direcția opusă detectorului de fum. Varianta ideală în astfel de cazuri este să vapezi la fereastră și să sufli spre exterior pentru a te asigura că nu există riscul de a declanșa alarma și de a creea neplăceri personalului de la hotel și celorlalte persoane de acolo.

Așadar, știm că există tot felul de videoclipuri de tip experiment în care anumite persoane suflă direct în alarmă de fum o cantitate foarte densă de vapori și de la o distanță foarte mică pentru a testa declanșarea alarmei, însă alarmă se poate declanșa și în alte situații, în funcție de factorii explicați în acest articol.

Ce să reținem despre folosirea țigării electronice în preajma detectoarelor de fum ?

Știm că există tot felul de videoclipuri de tip experiment în care anumite persoane suflă direct în alarma de fum o cantitate foarte densă de vapori și de la o distanță foarte mică pentru a testa declanșarea alarmei, însă alarma se poate declanșa și în alte situații, în funcție de factorii explicați în acest articol.

Cea mai bună opțiune este ca indiferent unde te afli, să încerci să citești dacă sunt anumite reguli care interzic vapatul sau, dacă nu reușești să găsești informația, cel mai simplu este să întrebi personalul de acolo. În cazul în care există reguli care interzic vapatul, îți recomandăm să nu o faci deoarece există riscul de a primi o amendă sau de a fi invitat să părăsești locul respectiv, așa că cel mai indicat este să vapezi doar acolo unde este explicit permis.

Chiar dacă vaporii produși în urma vapatului nu sunt dăunători pentru cei din jur și nici pe departe la fel de neplăcuți precum e fumul de la țigara tradițională, există situații în care persoanele din jurul tău pot fi deranjate de faptul că vapezi în anumite locuri sau pot exista situații în care unele localuri interzic acest lucru pentru a nu afecta experiența celorlalte persoane, însă în peste 90% dintre cazuri vei găsi spații special desemnate pentru asta.