ALEGE lichidul gratuit by SMOKEMANIA la finalizarea comenzilor de peste 200 RON ! Vizitează showroom-ul SMOKEMANIA din Barbu Văcărescu 13, București ! Îți stăm la dispoziție pentru orice fel de întrebări sau suport tehnic !

Fumatul și tensiunea arterială. Ce să știi despre fumat atunci când ai tensiune mare sau mică

Fumatul și tensiunea arterială. Ce să știi despre fumat atunci când ai tensiune mare sau mică

Fumatul și tensiunea arterială sunt două aspecte care, în anumite situații, se pot influența reciproc și care, desigur, îți pot influența atât starea de bine actuală, cât și cea de sănătate generală. 


Deși suntem conștienți că fumatul afectează sănătatea plămânilor și a inimii, nu ne gândim neapărat și la efectele pe care le poate avea în ceea ce privește valorile tensiunii arteriale sau fluctuațiile pe care tensiunea le poate avea de-a lungul zilei. Ei bine, dacă ai probleme cu tensiunea arterială și ești fumător, este bine să știi cum anume reacționează organismul tău atunci când aprinzi o nouă țigară. Și, dacă dorești alternative mai bune pentru tutunul tradițional, o să vorbim și despre opțiunile pe care le ai la îndemână, una dintre acestea fiind și țigara electronică.

Cum influențează fumatul sănătatea inimii

Dacă fumezi de ani buni, viciul tău își va lăsa amprenta asupra sănătății inimii în mai multe moduri. În primul rând, substanțele toxice provenite din fumul de țigară și inhalat în organism dăunează pereților vaselor de sânge, contribuind la acumularea de plăci de grăsime și la formarea, în timp, de cheaguri de sânge, care pot bloca fluxul sangvin către inimă. Această evoluție lentă poate duce la boli coronariene, cum ar fi angina și infarctul miocardic.

 

Fumatul are efecte nocive asupra sănătății și viciul poate fi legat și de problemele cu tensiunea arterială

 

De asemenea, după cum o să vedem imediat, fumatul crește tensiunea arterială, ceea ce înseamnă o presiune în plus asupra inimii. O tensiune arterială ridicată poate deteriora vasele de sânge în timp. Desigur, efectele se vor resimți diferit de la o persoană la alta, evoluția afecțiunilor depinzând de stilul de viață, de starea de sănătate generală, de alte afecțiuni asociate și de numărul de țigări pe care le fumezi zilnic. 

Are tutunul vreun rol în valorile tensiunii arteriale ?

Dacă ai tensiune mare sau mică și medicul ți-a recomandat să monitorizezi valorile tensiunii arteriale, este bine să știi că tutunul va influența valorile pe care tu le măsori. De altfel, fumatul poate crește tensiunea arterială prin mai multe mecanisme, cele mai frecvente referindu-se la:

  • nicotina din tutun determină o creștere rapidă și temporară a tensiunii arteriale prin contracția vaselor de sânge.

  • substanțele chimice din fumul de țigară afectează pereții vaselor de sânge, reducându-le elasticitatea și crescând tensiunea arterială pe termen lung.

  • fumatul poate duce la acumularea de plăci de grăsime în artere, ceea ce agravează hipertensiunea arterială.

  • expunerea la fumul de țigară poate contribui la inflamația vaselor de sânge, accentuând valorile deja ridicate ale tensiunii. Așadar, chiar și fumatul ocazional sau pasiv te expune riscurilor.

Partea bună este că renunțarea la fumat poate reduce riscul de hipertensiune arterială și poate îmbunătăți controlul tensiunii arteriale în cazul celor care au deja valori ridicate ale  tensiunii arteriale. Unele rezultate se văd chiar imediat după ce ai renunțat la fumatul tradițional, în timp ce altele necesită timp pentru ca organismul să se refacă. 

Ce să faci dacă ai tensiune mare sau mică

Dacă ai valori fluctuante de tensiune și ești fumător, este recomandat să iei anumite măsuri prin care să reduci riscurile asociate cu viciul tău. Iată câteva recomandări de care să ții cont:

Pentru tensiune arterială ridicată:

  • renunță la fumat: este soluția cea mai bună, însă dificil de aplicat. Renunțarea la fumat este un pas necesar pentru a reduce riscul de complicații cardiovasculare.

  • urmează un stil de viață sănătos: include în rutina ta zilnică o activitate fizică regulată pentru a combate stresul și fă tot posibilul să ai o alimentație sănătoasă și echilibrată în care să limitezi consumul de sare.

  • nu uita să măsori tensiunea arterială: măsoară-ți tensiunea în mod regulat și urmărește orice schimbări sau tendințe de modificare a valorilor uzuale.

Pentru tensiune arterială scăzută:

  • renunță la fumat: din nou, cea mai bună soluție pe care o poți lua. Deși tensiunea arterială scăzută nu este direct legată de fumat, renunțarea la țigările tradiționale poate îmbunătăți circulația sângelui și poate avea un impact pozitiv asupra stării generale de sănătate.

  • bea suficientă apă: fii sigur că bei suficientă apă în timpul zilei pentru a menține hidratarea corectă și a preveni scăderea tensiunii arteriale.

  • mănâncă mai des și în cantități mai mici: evită mesele copioase, deoarece acestea pot duce la scăderea tensiunii arteriale. Alege mese mai mici și mai frecvente pentru a menține nivelul energiei și a susține valorile normale de tensiune.

Cu siguranță, să asculți de sfaturile medicului este întotdeauna soluția la care să apelezi atunci când apar probleme de sănătate. Medicul va ști ce anume să îți recomande în funcție de istoricul tău medical și de starea ta actuală de sănătate.  

Cum verifici dacă ai tensiune de la fumat

În primul rând, folosește un tensiometru de calitate, cu ajutorul căruia să măsori tensiunea. Este bine ca monitorizarea să se facă de cel puțin două ori pe zi. De regulă, este indicat să folosești tensiometrul dimineața și seara. Nu lua tensiunea imediat după ce ai mâncat, ai depus efort sau ai trecut prin stări de intensitate ridicată ori stresante.

 

Dacă crezi că fumatul îți provoacă tensiune arterială, este bine să folosești un tensiometru și să ții evidența valorilor

 

Valorile normale ale tensiunii sunt de 120/80 mm Hg pentru adulții sănătoși. Tensiunea arterială ridicată este considerată atunci când valorile depășesc 130/80 mm Hg. Dacă vezi că tensiunea arterială este constant mai mare decât normalul, aceasta ar putea fi influențată și de fumat.

Fii atent la felul în care te simți înainte și imediat după ce ai fumat. Monitorizează-ți pulsul și măsoară-ți tensiunea să vezi dacă sunt fluctuații notabile. Dacă te doare capul, te simți amețit sau ai vedere în ceață, cel mai probabil ai probleme cu tensiunea. 

Desigur, nu uita că un consult medical de specialitate îți va oferi toate răspunsurile de care ai nevoie. Oricum, dacă te simți rău atunci când fumezi, cel mai bine este să te oprești și să încerci să renunți la tutun sau să îl înlocuiești cu variante mai sigure pentru sănătatea ta.

Alternative ale fumatului tradițional dacă ai probleme cu tensiunea

După cum vezi, dacă tensiunea îți pune probleme și îți afectează stilul de viață, recomandarea cea mai bună este să renunți la fumat. Cu siguranță te gândești deja la momentele în care ai mai încercat să o faci, dar fără rezultate. 

Cu ce să înlocuiești fumatul dacă vrei să și reușești? Ei bine, ai câteva opțiuni pe care să le iei în considerare. 

Avem, desigur, bine-cunoscutele alternative: plasturii cu nicotină sau guma de mestecat cu nicotină. În teorie pot fi soluții bune, în practică îți va lipsi gestul de a fuma, dar te vei lovi și de efectele târzii pe care le vei simți - pofta de fumat se va accentua până când nicotina va fi absorbită în organism.

Mai poți încerca și pouch-urile cu nicotină. Sunt pliculețe cu conținut de nicotină pe care le plasezi sub buza superioară sau sub limbă. Au efect rapid și tratează în timp eficient nevoia de a fuma. În plus, nu conțin substanțele nocive prezente în fumul de țigară. Problema gestului rămâne, însă, și în acest caz. 

Alternativa cea mai bună pe care să o încerci dacă ai tensiune și vrei să renunți la fumat rămâne țigara electronică sau vapatul. Și aici ai o mulțime de posibilități. Poți testa totul folosind o țigară electronică de unică folosință. Ea poate avea conținut de nicotină sau poate să conțină un lichid fără nicotină. Dacă experiența îți place și vrei să te specializezi, poți trece la un kit pentru începători și, ulterior, la un mod cu ajutorul căruia să personalizezi vapatul după bunul plac. 


Vapatul este mai sănătos decât fumatul tradițional. Nu presupune arderea tutunului, are în componența sa ingrediente de origine vegetală și presupune încălzirea unui lichid și inhalarea aburului emanat. Din nou, poți alege fie o țigară electronică cu nicotină, fie poți încerca să tratezi dependența și să vapezi doar lichide aromate, fără nicotină.