ALEGE lichidul gratuit by SMOKEMANIA la finalizarea comenzilor de peste 200 RON ! Vizitează showroom-ul SMOKEMANIA din Barbu Văcărescu 13, București ! Îți stăm la dispoziție pentru orice fel de întrebări sau suport tehnic !

Efectele fumatului asupra tenului și a pielii. 3 sfaturi pentru a stopa îmbătrânirea prematură a tenului

Efectele fumatului asupra tenului și a pielii. 3 sfaturi pentru a stopa îmbătrânirea prematură a tenului

Fumatul este asociat cu numeroase efecte nocive asupra sănătății generale, iar impactul său asupra pielii și tenului nu face excepție de la regulă. După cum bine știm deja, fumul de țigară conține substanțe chimice dăunătoare care pot avea consecințe diverse și asupra aspectului și sănătății pielii.

Poate de aceea vedem din ce în ce mai multe persoane care încearcă o țigară electronică, testând alternativa mai sănătoasă pentru țigara tradițională. De altfel, vapatul vine cu marele avantaj de a elimina substanțele dăunătoare, multe cancerigene, care sunt inhalate prin arderea tutunului. Vapatul sau țigările electronice presupun încălzirea unui lichid format din ingrediente vegetale și nu implică arderea tutunului. 

Dar să revenim la efectele fumatului asupra tenului și să vedem cum anume afectează viciul tău modul în care arăți.

Ce efecte are fumatul asupra sănătății tenului și a pielii

Primul și poate cel mai evident efect al fumatului asupra tenului este accelerarea procesului de îmbătrânire. Expunerea la fumul de țigară poate duce la apariția ridurilor, a liniilor fine și a pierderii elasticității pielii. Fumul afectează colagenul și elastina, proteinele esențiale, responsabile pentru menținerea fermității și elasticității pielii. Desigur, efectele nu sunt imediate, ci se observă în timp și pot varia ca intensitate în funcție de mai multe aspecte, așa cum sunt stilul de viață, stresul, alimentația și, nu în ultimul rând, numărul de țigări fumate zilnic.

 

Fumatul are efecte nedorite pentru sănătatea tenului și a pielii, în general, provocând îmbătrânirea acestuia

 

În plus, fumatul poate provoca o scădere a circulației sangvine către piele, ceea ce poate duce la un ten tern și lipsit de strălucire. Lipsa oxigenului și a substanțelor nutritive necesare poate face ca pielea să arate obosită și sănătatea generală să fie și ea afectată.

Poate fumatul să influențeze anumite boli de piele?

Din păcate, răspunsul la această întrebare este și el unul afirmativ. Compușii chimici din componența tutunului pot să provoace anumite boli ale pielii și, în plus, pot agrava simptome asociate deja existente. 

Iată principalele afecțiuni de piele care pot avea o legătură și cu fumatul tradițional. 

Fumatul și dermatita atopică

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii caracterizată prin iritație, uscăciune, mâncărime și erupții cutanate. Cauzele exacte nu sunt pe deplin cunoscute și se presupune că este generată de o combinație de factori genetici, imunologici și de mediu. Așadar, fumatul nu este o cauză directă a dermatitei atopice, însă cu certitudine are un rol în ceea ce privește agravarea simptomelor resimțite de persoanele care suferă de afecțiune, prin:

  • agravarea inflamației: substanțele chimice din fumul de țigară pot irita pielea și pot amplifica reacțiile inflamatorii, determinând acutizarea anumitor simptome, așa cum este roșeața și mâncărimea.

  • uscarea pielii: fumul de țigară poate reduce hidratarea pielii și poate deteriora stratul lipidic de protecție, ceea ce poate duce la o piele mai uscată și mai predispusă la iritații.

  • reducerea eficienței tratamentului: studiile au arătat că fumătorii pot avea o rată mai scăzută de succes în tratamentul dermatitei atopice în comparație cu persoanele nefumătoare. 

Tutunul și psoriazisul

Așa cum menționam pentru dermatita atopică, și psoriazisul este o afecțiune cronică a pielii care nu este încă pe deplin înțeleasă, ceea ce înseamnă că poate avea cauze diverse. 

Cu toate acestea, persoanele afectate de psoriazis ar trebui să se lase de fumat având în vedere că tutunul poate agrava simptomele și poate crește riscul de recidivă. Mai mult, răspunsul la anumite tratamente poate avea de suferit în cazul fumătorilor, chiar și al celor care fumează pasiv sau doar ocazional

Fumatul și acneea

Este dovedit că acneea este agravată de fumat și, în unele situații, imposibil de ameliorat atâta timp cât viciul nu este combătut. 

De altfel, se cunosc despre efectele fumatului asupra acneei următoarele:

  • stimulează secreția de sebum: fumatul poate stimula glandele sebacee din piele să producă mai mult sebum, uleiul natural al pielii. Un exces de sebum poate bloca porii și poate duce la formarea de comedoane (puncte negre și puncte albe) și, într-un final, la apariția acneei.

  • crește inflamația: substanțele chimice din fumul de țigară pot provoca inflamație în organism, inclusiv în piele. Inflamația poate agrava acneea și poate face leziunile mai vizibile și mai dureroase.

  • redirecționează circulația sângelui: fumatul poate reduce fluxul de sânge către piele, ceea ce poate afecta vindecarea leziunilor acneice și poate îngreuna procesul de recuperare. De asemenea, o circulație redusă a sângelui poate duce la o piele cu aspect îmbătrânit.

Nicotina și cearcănele sau ridurile

Nicotina, precum și restul substanțelor prezente în țigara tradițională afectează negativ sănătatea pielii și a tenului. Substanța are capacitatea de a provoca subțierea vaselor de sânge. Acest lucru poate duce la o circulație redusă a sângelui în zona din jurul ochilor, ceea ce determină apariția cearcănelor. Constricția vaselor de sânge poate reduce și fluxul de oxigen și substanțe nutritive către piele, ceea ce va cauza aspectul îmbătrânit al tenului.

 

Efectele negative ale tutunului asupra pielii sunt diverse, afectând atât bariera de protecție naturală, cât și aspectul elastic al acesteia

 

Nicotina declanșează producția de radicali liberi în organism, molecule instabile care pot provoca daune celulare și care accelerează îmbătrânirea pielii. Radicalii liberi pot afecta colagenul și elastina, proteinele care mențin fermitatea și elasticitatea pielii, conducând la apariția ridurilor și la pierderea volumului în zona ochilor.

În plus, nicotina poate contribui la deshidratarea pielii prin mai multe mecanisme, inclusiv prin scăderea nivelului de apă din organism. După cum bine știm, o piele deshidratată poate avea un aspect lipsit de fermitate, o cauză frecventă pentru apariția cearcănelor și accentuarea ridurilor.

3 sfaturi pentru a stopa îmbătrânirea tenului și a pielii

Chiar dacă ești fumător, ai la îndemână câteva soluții care te pot ajuta să combați efectele nedorite ale tutunului. Desigur, recomandările te vor ajuta să ameliorezi îmbătrânirea pielii și să combați deshidratarea tenului, însă nu vor fi utile dacă ai o afecțiune de piele și vrei ca efectele fumatului să fie total eliminate. 

Așadar, urmează o rutină de îngrijire zilnică. Dacă fumezi, este bine să folosești produse de curățare blânde, pentru a elimina impuritățile și excesul de sebum de pe piele, și să aplici apoi un ser sau o cremă hidratantă, bogată în antioxidanți și ingrediente antiîmbătrânire. De asemenea, nu uita să folosești un produs de protecție solară în fiecare zi pentru a proteja pielea împotriva deteriorării cauzate de expunerea la radiațiile UV.

Apoi, asigură-te că bei suficientă apă în fiecare zi și că folosești produse de îngrijire a pielii cu efect hidratant. Evită cosmeticele cu coloranți și cu parfumuri și înlocuiește-le cu produse de igienă personală din ingrediente naturale. De asemenea, o alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume, proteine ​​slabe și grăsimi sănătoase, poate ajuta la menținerea sănătății pielii. Evită consumul excesiv de zahăr și alimente procesate, care pot contribui la îmbătrânirea prematură a tenului.

Și, nu în ultimul rând, renunță la fumat. Sau, pentru a-ți fi ușor să depășești perioada critică în care vei avea o poftă permanentă de fumat, înlocuiește viciul cu obiceiuri mai sănătoase. 

Spre exemplu, ai varianta plasturilor sau a gumei cu nicotină. O variantă mai eficientă, mai ales pentru cei obișnuiți cu doze mai mari de nicotină, sunt pouch-urile cu nicotină. Acestea se absorb mai rapid în organism și combat eficient pofta de țigară. 

 

Însă, dacă vrei ca tranziția către o viață sănătoasă să fie una ușoară, fără stres și disconfort, poți încerca o țigară electronică de unică folosință. Poți opta fie pentru un dispozitiv cu lichid care conține nicotină sau pentru un lichid aromat, cu 0 concentrație de nicotină. Apoi, dacă vapatul este pe placul tău, poți testa și un kit pentru începători sau un mod cu care să personalizezi fiecare aspect în care îți folosești țigara electronică. 


Avantajele care stau în dreptul vapatului sunt multe. Cum aminteam în articolul de astăzi, lichidul este compus din ingrediente vegetale, fără compușii chimici prezenți în fumul de țigară. Vapatul nu implică arderea tutunului, are un miros plăcut atât pentru tine, cât și pentru cei din jur și te ajută să economisești bani. Desigur, țigara electronică este mai sănătoasă și pentru piele, și pentru ten.