ALEGE lichidul gratuit by SMOKEMANIA la finalizarea comenzilor de peste 200 RON ! Vizitează showroom-ul SMOKEMANIA din Barbu Văcărescu 13, București ! Îți stăm la dispoziție pentru orice fel de întrebări sau suport tehnic !

Fumatul și sănătatea mentală

Fumatul și sănătatea mentală

   Daca sunteti fumatori sau ati fost fumatori, cu siguranta ati spus in nenumarate randuri ca veti fuma o tigara sa va calmati sau ca va relaxati cel mai bine cu o bautura buna si o tigara. Chiar si nefumatorii care au prieteni care fumeaza stiu despre aceasta conceptie conform careia fumatul ajuta la relaxare, la calmare sau la o stare de bine in general.

   Pana acum cunoastem deja cu totii efectele negative pe care fumatul le are asupra sanatatii si riscurile la care fumatorii se expun in mod constient, insa se discuta prea putin despre efectele negative pe care fumatul le are asupra starii noastre de bine si a sanatatii mentale.

   Desi exista acest mit cunoscut de toata lumea si acceptat in mod universal conform caruia tigara te relaxeaza si te ajuta sa te calmezi, acesta este doar un mit, iar adevarul este ca pe termen lung fumatul cauzeaza anxietate si depresie.

Efectele fumatului asupra sanatatii mentale

   Studiile au aratat ca pe termen lung 42% dintre fumatori vor fi afectati de un anumit tip de afectiune mentala la un moment dat in viata lor demonstrand, asadar, ca riscurile fumatului nu se limiteaza doar la a afecta sanatate din punct de vedere fizic.

   Motivul pentru care afirmam ca mitul conform caruia fumatul relaxeaza este periculos deoarece gestul de a fuma va deveni un mecanism automat, iar atunci cand vor aparea anxietatea sau depresia, fumatorul va avea tendinta sa fumeze mai mult ceea ce va agrava si mai tare starea de anxietate. Fumatul are capacitatea de a ne determina sa nu ne mai punem sanatatea pe primul loc, ceea ce va impiedica fumatorul sa caute ajutor sau solutii pentru sanatatea sa psihica. Mai mult decat atat, daca sanatatea are de suferit din punct de vedere fizic, asta va genera mecanismul automat de aparare de a fuma, ceea ce va agrava si starea mentala si cea psihica transformand intreg procesul intr-un cerc vicios.

   Motivul pentru care fumatorii au senzatia ca fumatul ii relaxeaza este din cauza ca majoritatea nu stiu ca fumatul tigarilor clasice activeaza anumite chimicale in creier. Anxietatea provine tocmai din faptul ca acestia nu fumeaza si apare de obicei la interval de o ora sau un interval chiar mai scurt in functie de tipul de fumator. Asadar, daca nu fumeaza de ceva timp, intervine starea de agitatie provocata de retragerea nicotinei, iar fumatorii o confunda cu “pofta” de tigara, iar cand fumeaza dispare starea de agitatie, dar asta pentru ca isi satisfac dependenta de nicotina si de celelalte substante continute in tigara.

   Fumatorii intotdeauna sustin ca se simt mai relaxati cand aprind o tigara, insa dupa o perioada aceasta “nevoie de relaxare” reapare. Partea buna este ca persoanele care au renuntat la fumat au declarat ca au avut o stare de spirit mult mai buna si ca au simtit o stare de anxietate mult mai redusa.

   Exista mai multe studii care au dovedit legaturi directe intre fumat si afectiuni ce tin de sanatatea mentala. Aceste probleme generate de fumat, alaturi de alte probleme ce pot aparea in viata cuiva precum probleme de ordin financiar, de aspect, de sanatate etc. pot avea efecte foarte grave asupra calitatii vietii.

   Studiile au demonstrate ca persoanele care au renuntat la fumat dorm mai bine, au stil de viata mai sanatos, au adoptat o atitudine pozitiva asupra vietii si au in general o calitate a vietii imbunatatita considerabil.

Motive care pot duce la agravarea starii sanatatii mentale

   Exista mai multe situatii care pot determina ca tigarile sa duca la probleme de sanatate mentala, insa vom enumera cele mai importante.

   Problemele de ordin financiar. Oricine a avut la un moment dat datorii sau credite poate intelege ca situatia este una neplacuta care cauzeaza un nivel destul de mare de stres si anxietate. Indiferent ca ne place sa recunoastem sau nu, aspectul financiar are un efect foarte mare asupra starii noastre de bine deoarece daca nu avem suficienti bani sau, mai rau, daca acumulam datorii, atunci starea de anxietate se inrautateste. Pentru orice fumator perioadele de stres reprezinta un motiv intemeiat pentru a fuma mai mult, ceea ce nu duce la o stare de anxietate mult mai ridicata, ci si la probleme si mai mari legate de bani deoarece pachetele de tigari nu sunt tocmai ieftine, cu atat mai mult daca fumam unul sau doua pachete de tigari pe zi.

   Un alt factor care contribuie foarte mult la starea de bine este legat de infatisare. O parere negativa despre propria infatisare sau chiar comentariile altor persoane pot avea efecte negative asupra sanatatii mentale cuiva. Astfel de comentarii sau ganduri pot duce la depresie, lipsa de iubire de sine si neincredere. In general, fumatorii nu pun pret pe sanatate, motiv pentru care nici sala sau un stil de viata sanatos nu ar putea fi neaparat o prioritate si atunci daca apar kilograme in plus asta poate afecta starea de bine a persoanei in cauza. Ulterior, dificultatile in a slabi din cauza fumatului vor duce la a fuma si mai mult, ceea ce va ingreuna procesul de slabire si se formeaza din nou un cerc vicios.

   Alte probleme cauzate de fumat cu impact in infatisarea cuiva pot fi dintii ingalbeniti, respiratie urat mirositoare, mirosul puternic de tigara si unghii ingalbenite. Astfel de probleme legate de igiena si infatisare pot determina oamenii sa nu mai aiba incredere in sine, ceea ce va aduce un impact negativ asupra sanatatii mentale.

   Cel mai important aspect ce are de suferit din cauza fumatului este cu siguranta sanatatea fizica, a carei deteriorare poate agrava si starea de sanatate mentala.

   Sanatatea mentala si cea fizica sunt interconectate, astfel ca este de asteptat ca o persoana care are probleme de sanatate sa se confrunte si cu stari de anxietate sau depresie. Fumatul tigarilor clasice are un efect devastator asupra sanatatii fizice.

    Pe langa problemele deja cunoscute provocate de tigari precum boli de inima sau plamani, fumatul poate cauza multe boli, ceea ce nu va face decat sa accentueze o stare negativa din punct de vedere mental.

Solutii

   Avand in vedere ca persoanele care au renuntat la fumat au reusit sa isi imbunatateasca si sanatatea mentala, iti recomandam sa incerci sa renunti la fumat, chiar daca pare greu sau de neconceput acum.

   Poti incepe prin a te documenta, sa intelegi prin ce va trece corpul tau dupa ce vrei renunta la fumat pentru a intelege ca vei trece prin anumite reactii chimice la nivelul creierului care nu inseamna decat ca nicotina si alte substante daunatoare dispar din organism.

   De asemenea, poti opta pentru tigari electronice deoarece acestea nu ard tutunul si atunci nu sunt eliberate substante cancerigene ca in cazul tigarilor traditionale. In timp poti renunta chiar complet la nicotina si poate chiar si la a vapa, insa pana atunci te poti bucura de aceasta varianta mult mai sigura pentru tine.

   Mai mult decat atat, incearca sa discuti cu cineva despre asta, preferabil cineva care a trecut prin procesul de a renunta la tigari si nu uita sa bei foarte multa apa.